20/20 – anul în care acordați mai multă atenție ochilor

Consultații, Ochelari de vedere, Ochelari de Soare, Lentile de contact, Accesorii

20/20 – anul în care acordați mai multă atenție ochilor

ianuarie 9, 2020 Noutăți 0

La mulți ani! Un An Nou fericit cu sănătate și o vedere bună! Să vedeți 20/20 și să ne vedem cu bine în anul 2020. Nu este doar un joc de cuvinte, respectiv cifre, ci o metodă de a măsura o vedere bună.  

Vederea 20/20 este termenul folosit pentru a exprima o acuitate vizuală normală (claritatea vederii) măsurată la o distanță de 20 picioare (6 metri). Dacă aveți o vedere 20/20, puteți vedea la 20 de picioare (6 metri) ceea ce trebuie să vedeți în mod normal la acea distanță. Dacă aveți o vedere 20/100, înseamnă că trebuie să fiți de 20 de ori mai aproape pentru a vedea ceea ce o persoană cu vedere normală vede la 100 de picioare.

Acuitatea vizuală reprezintă capacitatea ochiului de a distinge și aprecia forma, dimensiunea și detaliile diverselor elemente din spațiu.

A avea o vedere 20/20 nu înseamnă în mod necesar că aveți o vedere perfectă. Vederea 20/20 indică doar claritatea și precizia vederii la distanță. Alte abilități vizuale importante, ce includ conștientizarea vederii periferice, coordonarea ochilor, percepția în profunzime, abilitatea de a focaliza și vederea în culori, contribuie la o acuitate vizuală generală.

Unele persoane pot vedea bine la distanță, însă nu pot focaliza obiectele aflate în apropiere, situație cauzată de prezbiopie, sau pot vedea obiectele care sunt în apropiere, însă nu văd la distanță (miopia) sau nu văd bine nici la aproape, și nici la distanță (hipermetropia).

Un examen al ochilor la medicul oftalmolog sau la optometrist poate identifica dacă aveți acuitatea vizuală de 20/20 sau dacă nu vedeți bine, vă vor prescrie ochelari, lentile de contact sau tratamentul medical necesar pentru a avea o vedere cât mai bună.

Asociația Americană de Optometrie a declarat anul 2020 anul verificării vederii și a ochilor „#2020 EyeExam” pentru a crește conștientizarea în rândul oamenilor cu privire la importanța unei vederi sănătoase ce poate fi menținută doar prin controale periodice.

Conform Raportului asupra Vederii realizat de Organizația Mondială a Sănătății în anul 2019, la nivel global, cel puțin 2,2 miliarde de oameni au deficiențe de vedere sau sunt orbi. Dintre aceștia, în cazul a cel puțin un miliard, sau aproape jumătate din cazuri, deficiențele de vedere ar fi putut fi prevenite sau nu au fost descoperite încă. Estimarea este că afecțiunile care afectează acest miliard de oameni sunt:

  • Vicii de refracție nediagnosticate: 123.7 milioane
  • Cataractă: 65,2 milioane
  • Glaucom: 6,9 milioane
  • Opacifieri la nivelul corneei: 4,2 milioane
  • Retinopatie diabetică: 3 milioane
  • Trahom: 2 milioane
  • Prezbiopie necorectată: 826 milioane

Conform raportului, estimarea acestui miliard de oameni ale căror afecțiuni ar fi putut fi prevenite sau descoperite din timp, este totuși o subestimare deoarece datele cu privire la prevalența și cauzele deficiențelor la copii sunt limitate și cel mai probabil subestimează numărul de copii cu deficiențe de vedere. În plus, nu se cunoaște proporția în care ar fi putut fi prevenite deficiențele de vedere și orbirea cauzate de degenerescența maculară legată de vârstă (estimată la 10,4 milioane oameni).

Astfel, vă recomandăm să adăugați în programul dumneavoastră din acest an și vizita la medicul oftalmolog sau la optometrist pentru dumneavoastră și fiecare membru al familiei pentru a vă asigura că vedeți 20/20 în anul 2020 și în anii ce vor urma și nu vă numărați printre cei 123,7 milioane de oameni cu vicii de refracție nediagnosticate.

Raportul Organizației Mondiale a Sănătății despre Vedere îl puteți accesa aici.   

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *